warsztaty praktyczne
Po nowemu też może być PYSZNIE
czyli żywienie dzieci i młodzieży zgodne z nowymi normami żywienia obowiązującymi od 2018 r.

„Szkolenie bardzo profesjonalnie przygotowane. Równowaga między zagadnieniami teoretycznymi a praktycznymi. Prowadząca - profesjonalistka o życzliwym usposobieniu, dzieląca się własnym doświadczeniem i wiedzą”

Ramowy program warsztatów:

   Pobierz formularz zgłoszenia

Rejestracja

9.30 - 10.00

I 10.00 - 11.30 Na czym polega prawidłowe żywienie przedszkolaka i ucznia? – wytyczne do przygotowania jadłospisów:

  • Nowelizacja norm żywienia obowiązująca od 2018 roku – na co należy zwrócić uwagę w zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży w placówkach edukacyjnych.
  • Komu ile kalorii i inne wymagania dla poszczególnych grup wiekowych.
  • Jak stosować się do zaleceń Piramidy Żywienia czyli jak zapewnić dzieciom optymalną ilość warzyw i owoców.

Przerwa kawowa

11.30 - 11.45

II 11.45 - 13.30 WARSZTAT W GRUPACH: Komponowanie jadłospisów wg nowych wytycznych

  • Grupowe generowanie pomysłów na ciekawe jadłospisy.
  • Omówienie przygotowanych jadłospisów z przykładami, sugestie prowadzącego, dyskusja.
  • Wskazówki, czego unikać w układaniu jadłospisów.
  • Rozwiązania dla obniżenia kosztów wprowadzanych zmian
  • Gotowe propozycje przepisów i receptur na smaczne gotowanie w zgodzie z aktualnymi normami.

Przerwa obiadowa

13.30 - 14.00

III 14.00 - 15.30 Diety eliminacyjne i alergie, czyli codzienne wyzwania w zbiorowym żywieniu

  • Co zrobić gdy dzieci nie chcą jeść.
  • Niejadek, neofobia czy grymaszenie – psychologiczne aspekty jedzenia.
  • Od próbowania do jedzenia…zmuszać czy zachęcać? Granice wyboru dziecka (opis trudnych przypadków i metody rozwiązania problemowych sytuacji).
  • Oczekiwania rodziców a rola placówki w żywieniu zbiorowym.
  • Co zrobić, aby dziecko chętniej jadło w przedszkolu/szkole.
  • Dobre praktyki – dlaczego estetyka na talerzu w żywieniu dzieci jest tak istotna.

Podsumowanie i zakończenie szkolenia, dyskusja nt. doświadczeń

15.30 - 16.30

 Żeby ułatwić Państwu zadanie, proponujemy publikację dostosowaną do wszystkich nowych regulacji i norm 2018: 

 GOTOWE 

JADŁOSPISY I PRZEPISY*

DLA PLACÓWEK ZBIOROWEGO ŻYWIENIA

DZIECI I MŁODZIEŻY

* Zgodne z nowymi normami żywienia obowiązującymi w 2018 r.

Obserwuj nas na Facebooku   

/Pysznie

O NAS

Grupa Wydawnicza Semantika

Wydawca czasopism oraz publikacji elektronicznych dla nauczycieli, dyrektorów szkół oraz przedszkoli. Organizator szkoleń i praktycznych kursów wspierających grono pedagogiczne w nowoczesnym zarządzaniu placówką oświatową.

KONTAKT

61 847 11 34     696 591 020

biuro@semantika.pl

www.semantika.pl

ul. Żuławska 10, 60-412 Poznań
KRS: 0000470869, Sąd Rejonowy w Poznaniu,
VIII Wydział Gospodarczy KRS
NIP: 7773232650, REGON: 302483298

ZADAJ PYTANIE